Pertegaz en diagonal

[:es]Exposició anual de donacions de la Col·lecció Antoni de Montpalau
Del 27 d’octubre al 15 de desembre de 2017

FUNDACIÓ ROCAMORA

 

L’homenatge català a Manuel Pertegaz.

Pertegaz en diagonal és l’homenatge català al cèlebre modista barceloní d’origen aragonès Manuel Pertegaz Ibáñez (Olba, Terol, 1918 – Barcelona, 2014). Des de fa anys, la Col·lecció Antoni de Montpalau, dirigida per Josep Casamartina i Parassols, treballa en una retrospectiva dedicada a Pertegaz. Finalment enguany ha decidit inaugurar-la a la Fundació Rocamora, amb Josep Casamartina i Parassols i Ismael Núñez Muñoz com a comissaris, i Rosa M. Martín i Ros, com a assessora científica, en el marc de les exposicions anuals de donacions que s’hi celebren des del 2015.

Pertegaz en diagonal és paral·lela a la que la Comunidad de Madrid dedica al modista aquests dies, i vol completar i ampliar el coneixement de la trajectòria i l’obra del modista. L’exposició de la Fundació Antoni de Montpalau a la Fundació Rocamora, també vol ser un homenatge de reconeixement a totes les donants i els donants de la Fundació Antoni de Montpalau, gràcies als quals s’ha pogut reunir un dels conjunts més representatius de l’obra de Manuel Pertegaz, emblema i essència de la Diagonal barcelonina.

Pertegaz, 1986. Foto: Antoni Bernad, Arxiu Nacional de Catalunya

L’exposició inclou més de 100 peces, en bona part inèdites, procedents de la Col·lecció Antoni de Montpalau.

L’exposició està muntada a partir dels fons de la Col·lecció Antoni de Montpalau, de la fundació homònima, una de les més rellevants en l’àmbit de tot l’Estat Espanyol, que té més de deu mil vestits, a part de complements, teixits, dibuixos, fotografies i documentació sobre moda del segle XX. A l’exposició es presenten més 84 peces d’indumentària, més de la meitat encara no havien estat mai exposades: vestits de nit, de festa, de còctel, de carrer, de núvia, abrics… així com també barrets, mocadors, perfums, bosses i sabates amb la intenció de donar una visió àmplia i variada de la producció de Pertegaz, tant en el camp de l’alta costura com en el del prêt-à-porter, una panoràmica que encara no havia fet ningú fins ara. Les peces abracen des dels inicis del modista, a la dècada de 1940, fins les seves darreres produccions, a l’entrada del segle XXI. A part de vestits dels anys quaranta i alguns dels més emblemàtics dels cinquanta i seixanta, també es presenta la túnica que Pertegaz va dissenyar el 1961 per a les components de l’Orfeó Català, una peça que la Col·lecció Antoni de Montpalau encara no havia mostrat a Barcelona, igual que bona part de la resta de vestits de l’exposició.

És la retrospectiva més completa que s’ha fet fins ara del modista.

El Museo Reina Sofía, de Madrid, l’any 2004, va dedicar una monogràfica a Pertegaz, la qual després es va presentar a Barcelona, al Palau Robert. Uns anys després, se’n va fer una de més petita a València, i enguany s’ha organitzat la de la Comunidad de Madrid, a la Sala del Canal de Isabel II. La que es presenta ara a Barcelona, però, inclou moltes més peces que les altres, i vol donar una visió molt més àmplia, mostrant tota mena de peces, des de les de gran luxe fins a les de diari, de manera que es pot copsar molt millor l’estil de Pertegaz en totes les seves diferents tipologies i èpoques.

 

Presentació del llibre ‘Barcelona Alta Costura’ a Santa Eulalia, 2010. Fotografía: Fundació Antoni de Montpalau.

 

Pertegaz i la Col·lecció Antoni de Montpalau

La Col·lecció Antoni de Montpalau, després del fons que té la mateixa marca Pertegaz, té el conjunt més complet i representatiu del modista. L’actual proposta respon a un projecte gestat de fa temps. De fet, el contacte personal amb Manuel Pertegaz es va produir quan el modista va assistir a la presentació del llibre Barcelona alta costura. Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau (a la portada del qual hi ha un vestit seu, i n’hi ha molts més a l’interior del llibre), el 22 de febrer de l’any 2010, a la botiga Santa Eulalia. Un acte que fou presentat pels desapareguts periodistes Margarita Rivière i Jaime Arias, i per Josep Casamartina i Parassols, autor de llibre, i el fotògraf Jordi Puig, autor de totes les imatges que l’il·lustren. La presència de Pertegaz va ser una sorpresa, i ell va mostrar un gran entusiasme per l’obra, l’acte i la concurrència. Va ser un dels darrers actes públics, si no el darrer, en què va participar el cèlebre modista, el qual va morir quatre anys després.

La Col·lecció Antoni de Montpalau, i el seu director, també van col·laborar decididament en la filmació del documental “Pertegaz el hombre que vistió a los cisnes”, produït per TVE el 2014, de la sèrie “Imprescindibles”, en què part dels vestits del documental són de la col·lecció sabadellenca.

Un any després, el 22 de maig de 2015, la Col·lecció i la Fundació Antoni de Montpalau organitzaven junt amb el Cercle del Liceu un acte d’homenatge al modista, amb la presentació de 18 vestits inèdits. Tot i que l’acte estava adreçat als socis i sòcies de la institució i era de caràcter privat i puntual, d’un sol dia, va assolir un gran ressò mediàtic.

 

S’amplia l’horari, amb l’obertura els diumenges al matí i s’abarateix el preu de l’entrada

L’homenatge d’ara a la Fundació Rocamora, a part de presentar més de 40 vestits inèdits –junt amb els que ja va ensenyar al Cercle del Liceu, i dels que va incloure a les exposicions “Barcelona alta costura” i “Barcelona prêt-à-porter, 1958-2008” en les quals Pertegaz estava molt ben representat– amplia de manera considerable el ventall, obrint-lo al públic en general, amb una durada de quasi dos mesos, un horari d’obertura ampli, donat que es tracta d’un espai privat, i un preu d’entrada més assequible, atès que s’ha abaixat de 10 euros, que és l’entrada habitual a la Fundació Rocamora, a 7 euros, incloent la visita a la casa i a l’exposició, per tal de donar una difusió més àmplia i generalitzada. També hi ha pacs per a grups d’estudiants d’escoles de moda i de disseny. En el cas de les visites guiades, d’aquestes se n’ocupa l’empresa Cases Singulars, i cal consultar tarifes i horaris.

Fotografía: Jordi Casamartina.

 

Manuel Rocamora i la Fundació Antoni de Montpalau

L’exposició anual de donacions de la Fundació i la Col·lecció Antoni de Montpalau a la Fundació Rocamora és fruit d’un acord de col·laboració entre les dues entitats establert l’any 2015. I té l’origen en el fet que una de les principals facetes de Manuel Rocamora (Barcelona, 1892–1976) va ser el col·leccionisme, i sobretot el de vestits i complements, a part de moltes altres com ara la ceràmica, els gravats, el mobiliari, els reclams publicitaris, el dibuix, la pintura, l’escultura, la bibliofília… La col·lecció d’indumentària que va reunir Rocamora seria de primer ordre a escala internacional i ell la va donar a la Ciutat de Barcelona amb el compromís municipal de dedicar-hi un museu al carrer de Montcada. El Museu Rocamora, més tard convertit en Museu Tèxtil i de la Indumentària de Barcelona, va existir al Palau del Marquès de Llió, del carrer de Montcada, fins els anys 2008-2010 i va ser traslladat al Palau de Pedralbes a l’espera de ser absorbit pel Museu del Disseny, instal·lat a l’edifici de DHUB a la plaça de les Glòries, on ara hi ha ubicada una petita part de l’antiga Col·lecció Rocamora.

http://fundacionrocamora.org/manuel-rocamora/

 

Nota biogràfica de Manuel Pertegaz

Manuel Pertegaz Ibáñez (Olba, Terol. 1917  – Barcelona, 2014), de molt petit es va traslladar amb la seva família a Barcelona. Atesa la seva afició per la costura, va entrar d’aprenent a la Sastreria Ángulo, i aviat es va dedicar a la modisteria en una secció que obriria aquest establiment. El 1941, instat per algunes clientes particulars que tenia, es va estrenar en l’alta costura i obria un atelier al núm. 490 de la Diagonal (llavors anomenada avenida del Generalísimo Franco). Des d’un primer moment va formar part fe la Cooperativa de Alta Costura, fundada per Pedro Rodríguez i Segismundo de Anta. Aviat va ser considerat com un dels anomenats Cinco Grandes de la Costura Española, junt amb Rodríguez, Asunción Bastida, Santa Eulalia i El Dique Flotante.

L’èxit de Pertegaz en la societat opulenta catalana i espanyola va ser tan gran que l’any 1948 va obrir en paral·lel casa a Madrid, primer al carrer Hermosilla i més tard a un xalet de la colònia residencial El Viso. Amb els anys, també canviaria de casa a Barcelona i s’instal·laria al núm. 423 de la mateixa Diagonal, on encara continua ubicada la seva marca comercial. El 1954, amb l’ajuda del Govern espanyol, va presentar per primera vegada les seves col·leccions als Estats Units, a Nova York, Atlanta, Boston i Filadèlfia. El 1957, ho faria també a Venècia, Londres, Santiago de Xile, El Caire i Copenhage. El 1958 va rebre la Medalla d’Or d’El Caire, i el 1960 va participar amb Valentino i Pierre Cardin, a la Primera Gala de la Moda Europea, celebrada a Mèxic D. F. La dècada dels anys seixanta marca el gran triomf de Pertegaz, tant a l’Estat espanyol com a escala internacional. Va ser guardonat també a Nova Orleans, i a la dècada següent a Berlín i Boston, a part de a Barcelona i Madrid. El 1969 començava la seva línia de prêt-à-porter, punt i boutique. També es dedicà, llavors, a dissenyar calçat, mocadors, bosses, paraigües, cinturons… i a potenciar la producció de perfums, els quals fabricava i comercialitza l’empresa Puig, S. A. Una de les seves colònies de més èxit seria l’anomenada Diagonal.

La crisi que als anys setanta va esclatar a la indústria tèxtil i, sobretot, al món de l’alta costura va obligar Pertegaz a tancar la seva seu madrilenya, però va mantenir la barcelonina. Anys més tard ampliaria els seus productes de prêt-à-porter amb una línia de sastreria i camiseria d’home, que encara es produeix en l’actualitat. El seu fort, però, va continuar sent l’alta costura que realitzava per a una escollida clientela, sobretot barcelonina. El 2004, el Museo Reina Sofía li va dedicar una exposició monogràfica, comissariada per Elio Berhanyer, exposició que després es va presentar a Barcelona, al Palau Robert. El mateix any, rebia l’encàrrec de fer el vestit de núvia de Letizia Ortiz per al seu casament amb el príncep Felipe de Borbón. Pertegaz va estar actiu fins gairebé els darrers moments de la seva vida, i va morir a l’agost del 2014.[:en]Exposició anual de donacions de la Col·lecció Antoni de Montpalau
Del 27 d’octubre al 15 de desembre de 2017

L’homenatge català a Manuel Pertegaz.

Pertegaz en diagonal és l’homenatge català al cèlebre modista barceloní d’origen aragonès Manuel Pertegaz Ibáñez (Olba, Terol, 1918 – Barcelona, 2014). Des de fa anys, la Col·lecció Antoni de Montpalau, dirigida per Josep Casamartina i Parassols, treballa en una retrospectiva dedicada a Pertegaz. Finalment enguany ha decidit inaugurar-la a la Fundació Rocamora, amb Josep Casamartina i Parassols i Ismael Núñez Muñoz com a comissaris, i Rosa M. Martín i Ros, com a assessora científica, en el marc de les exposicions anuals de donacions que s’hi celebren des del 2015.

Pertegaz en diagonal és paral·lela a la que la Comunidad de Madrid dedica al modista aquests dies, i vol completar i ampliar el coneixement de la trajectòria i l’obra del modista. L’exposició de la Fundació Antoni de Montpalau a la Fundació Rocamora, també vol ser un homenatge de reconeixement a totes les donants i els donants de la Fundació Antoni de Montpalau, gràcies als quals s’ha pogut reunir un dels conjunts més representatius de l’obra de Manuel Pertegaz, emblema i essència de la Diagonal barcelonina.

Pertegaz, 1986. Arxiu fotogràfic Telva.

L’exposició inclou més de 100 peces, en bona part inèdites, procedents de la Col·lecció Antoni de Montpalau.

L’exposició està muntada a partir dels fons de la Col·lecció Antoni de Montpalau, de la fundació homònima, una de les més rellevants en l’àmbit de tot l’Estat Espanyol, que té més de deu mil vestits, a part de complements, teixits, dibuixos, fotografies i documentació sobre moda del segle XX. A l’exposició es presenten més 84 peces d’indumentària, més de la meitat encara no havien estat mai exposades: vestits de nit, de festa, de còctel, de carrer, de núvia, abrics… així com també barrets, mocadors, perfums, bosses i sabates amb la intenció de donar una visió àmplia i variada de la producció de Pertegaz, tant en el camp de l’alta costura com en el del prêt-à-porter, una panoràmica que encara no havia fet ningú fins ara. Les peces abracen des dels inicis del modista, a la dècada de 1940, fins les seves darreres produccions, a l’entrada del segle XXI. A part de vestits dels anys quaranta i alguns dels més emblemàtics dels cinquanta i seixanta, també es presenta la túnica que Pertegaz va dissenyar el 1961 per a les components de l’Orfeó Català, una peça que la Col·lecció Antoni de Montpalau encara no havia mostrat a Barcelona, igual que bona part de la resta de vestits de l’exposició.

És la retrospectiva més completa que s’ha fet fins ara del modista.

El Museo Reina Sofía, de Madrid, l’any 2004, va dedicar una monogràfica a Pertegaz, la qual després es va presentar a Barcelona, al Palau Robert. Uns anys després, se’n va fer una de més petita a València, i enguany s’ha organitzat la de la Comunidad de Madrid, a la Sala del Canal de Isabel II. La que es presenta ara a Barcelona, però, inclou moltes més peces que les altres, i vol donar una visió molt més àmplia, mostrant tota mena de peces, des de les de gran luxe fins a les de diari, de manera que es pot copsar molt millor l’estil de Pertegaz en totes les seves diferents tipologies i èpoques.

 

Presentació del llibre ‘Barcelona Alta Costura’ a Santa Eulalia, 2010. Fotografía: Fundació Antoni de Montpalau.

 

Pertegaz i la Col·lecció Antoni de Montpalau

La Col·lecció Antoni de Montpalau, després del fons que té la mateixa marca Pertegaz, té el conjunt més complet i representatiu del modista. L’actual proposta respon a un projecte gestat de fa temps. De fet, el contacte personal amb Manuel Pertegaz es va produir quan el modista va assistir a la presentació del llibre Barcelona alta costura. Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau (a la portada del qual hi ha un vestit seu, i n’hi ha molts més a l’interior del llibre), el 22 de febrer de l’any 2010, a la botiga Santa Eulalia. Un acte que fou presentat pels desapareguts periodistes Margarita Rivière i Jaime Arias, i per Josep Casamartina i Parassols, autor de llibre, i el fotògraf Jordi Puig, autor de totes les imatges que l’il·lustren. La presència de Pertegaz va ser una sorpresa, i ell va mostrar un gran entusiasme per l’obra, l’acte i la concurrència. Va ser un dels darrers actes públics, si no el darrer, en què va participar el cèlebre modista, el qual va morir quatre anys després.

La Col·lecció Antoni de Montpalau, i el seu director, també van col·laborar decididament en la filmació del documental “Pertegaz el hombre que vistió a los cisnes”, produït per TVE el 2014, de la sèrie “Imprescindibles”, en què part dels vestits del documental són de la col·lecció sabadellenca.

Un any després, el 22 de maig de 2015, la Col·lecció i la Fundació Antoni de Montpalau organitzaven junt amb el Cercle del Liceu un acte d’homenatge al modista, amb la presentació de 18 vestits inèdits. Tot i que l’acte estava adreçat als socis i sòcies de la institució i era de caràcter privat i puntual, d’un sol dia, va assolir un gran ressò mediàtic.

 

S’amplia l’horari, amb l’obertura els diumenges al matí i s’abarateix el preu de l’entrada

L’homenatge d’ara a la Fundació Rocamora, a part de presentar més de 40 vestits inèdits –junt amb els que ja va ensenyar al Cercle del Liceu, i dels que va incloure a les exposicions “Barcelona alta costura” i “Barcelona prêt-à-porter, 1958-2008” en les quals Pertegaz estava molt ben representat– amplia de manera considerable el ventall, obrint-lo al públic en general, amb una durada de quasi dos mesos, un horari d’obertura ampli, donat que es tracta d’un espai privat, i un preu d’entrada més assequible, atès que s’ha abaixat de 10 euros, que és l’entrada habitual a la Fundació Rocamora, a 7 euros, incloent la visita a la casa i a l’exposició, per tal de donar una difusió més àmplia i generalitzada. També hi ha pacs per a grups d’estudiants d’escoles de moda i de disseny. En el cas de les visites guiades, d’aquestes se n’ocupa l’empresa Cases Singulars, i cal consultar tarifes i horaris.

Fotografía: Jordi Casamartina.

Horaris:

De dimarts a diumenges de 10 a 14 h

Preu: 7 euros

Visites guiades, horaris i tarifes a: http://casessingulars.com/

www.rocamora.es

 

Manuel Rocamora i la Fundació Antoni de Montpalau

L’exposició anual de donacions de la Fundació i la Col·lecció Antoni de Montpalau a la Fundació Rocamora és fruit d’un acord de col·laboració entre les dues entitats establert l’any 2015. I té l’origen en el fet que una de les principals facetes de Manuel Rocamora (Barcelona, 1892–1976) va ser el col·leccionisme, i sobretot el de vestits i complements, a part de moltes altres com ara la ceràmica, els gravats, el mobiliari, els reclams publicitaris, el dibuix, la pintura, l’escultura, la bibliofília… La col·lecció d’indumentària que va reunir Rocamora seria de primer ordre a escala internacional i ell la va donar a la Ciutat de Barcelona amb el compromís municipal de dedicar-hi un museu al carrer de Montcada. El Museu Rocamora, més tard convertit en Museu Tèxtil i de la Indumentària de Barcelona, va existir al Palau del Marquès de Llió, del carrer de Montcada, fins els anys 2008-2010 i va ser traslladat al Palau de Pedralbes a l’espera de ser absorbit pel Museu del Disseny, instal·lat a l’edifici de DHUB a la plaça de les Glòries, on ara hi ha ubicada una petita part de l’antiga Col·lecció Rocamora.

http://fundacionrocamora.org/manuel-rocamora/

 

Nota biogràfica de Manuel Pertegaz

Manuel Pertegaz Ibáñez (Olba, Terol. 1917  – Barcelona, 2014), de molt petit es va traslladar amb la seva família a Barcelona. Atesa la seva afició per la costura, va entrar d’aprenent a la Sastreria Ángulo, i aviat es va dedicar a la modisteria en una secció que obriria aquest establiment. El 1941, instat per algunes clientes particulars que tenia, es va estrenar en l’alta costura i obria un atelier al núm. 490 de la Diagonal (llavors anomenada avenida del Generalísimo Franco). Des d’un primer moment va formar part fe la Cooperativa de Alta Costura, fundada per Pedro Rodríguez i Segismundo de Anta. Aviat va ser considerat com un dels anomenats Cinco Grandes de la Costura Española, junt amb Rodríguez, Asunción Bastida, Santa Eulalia i El Dique Flotante.

L’èxit de Pertegaz en la societat opulenta catalana i espanyola va ser tan gran que l’any 1948 va obrir en paral·lel casa a Madrid, primer al carrer Hermosilla i més tard a un xalet de la colònia residencial El Viso. Amb els anys, també canviaria de casa a Barcelona i s’instal·laria al núm. 423 de la mateixa Diagonal, on encara continua ubicada la seva marca comercial. El 1954, amb l’ajuda del Govern espanyol, va presentar per primera vegada les seves col·leccions als Estats Units, a Nova York, Atlanta, Boston i Filadèlfia. El 1957, ho faria també a Venècia, Londres, Santiago de Xile, El Caire i Copenhage. El 1958 va rebre la Medalla d’Or d’El Caire, i el 1960 va participar amb Valentino i Pierre Cardin, a la Primera Gala de la Moda Europea, celebrada a Mèxic D. F. La dècada dels anys seixanta marca el gran triomf de Pertegaz, tant a l’Estat espanyol com a escala internacional. Va ser guardonat també a Nova Orleans, i a la dècada següent a Berlín i Boston, a part de a Barcelona i Madrid. El 1969 començava la seva línia de prêt-à-porter, punt i boutique. També es dedicà, llavors, a dissenyar calçat, mocadors, bosses, paraigües, cinturons… i a potenciar la producció de perfums, els quals fabricava i comercialitza l’empresa Puig, S. A. Una de les seves colònies de més èxit seria l’anomenada Diagonal.

La crisi que als anys setanta va esclatar a la indústria tèxtil i, sobretot, al món de l’alta costura va obligar Pertegaz a tancar la seva seu madrilenya, però va mantenir la barcelonina. Anys més tard ampliaria els seus productes de prêt-à-porter amb una línia de sastreria i camiseria d’home, que encara es produeix en l’actualitat. El seu fort, però, va continuar sent l’alta costura que realitzava per a una escollida clientela, sobretot barcelonina. El 2004, el Museo Reina Sofía li va dedicar una exposició monogràfica, comissariada per Elio Berhanyer, exposició que després es va presentar a Barcelona, al Palau Robert. El mateix any, rebia l’encàrrec de fer el vestit de núvia de Letizia Ortiz per al seu casament amb el príncep Felipe de Borbón. Pertegaz va estar actiu fins gairebé els darrers moments de la seva vida, i va morir a l’agost del 2014.[:]