Fundació Antoni de Montpalau

La Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau,  va néixer a Sabadell pel desembre de 2004, emparada per l’Associació Antoni de Montpalau pel col·leccionisme i la difusió del tèxtil, declarada d’utilitat pública. A partir de l’octubre de 2013 l’associació es va transformar en fundació, i com a tal va quedar degudament  inscrita en el Registre de la Direcció General de Dret i d’Entitats jurídiques de la Generalitat de Catalunya, amb el  núm. 2.845, el 4 de juliol de 2014. El nom d’Antoni de Montpalau és un homenatge a l’escriptor Joan Perucho i la seva novel·la Les històries naturals.

Des que va ser creada, per Josep Casamartina i Parassols i Anna M. Casanovas, la Col·lecció AdM ha crescut sense cap tipus de subvenció pública, i en l’actualitat ja sobrepassa les 6.000 peces, entre vestits, complements, teixits, dibuixos, fotografies, objectes i documents, que es guarden a la seva seu del carrer de Gràcia, 52, de Sabadell, i també una part a la fàbrica Artèxtil. La Col. AdM està considerada una de les iniciatives més destacades del país en la promoció i estudi de la moda des d’un punt de vista històric per la transversalitat del contingut. El seu important fons es dóna a conèixer a partir d’exposicions, publicacions, conferències, el web antonidemontpalau.com i les xarxes socials, les col·laboracions amb altres entitats i la interrelació amb creadors, estudiants, estilistes i fotògrafs.

La missió de la fundació: és recopilar informació i material sobre el món del teixit i la moda, estudiar-lo documentar-lo, difondre’l i conservar-lo, tant de l’àmbit català com de la resta de l’Estat espanyol i del món. Per tal d’assolir-ho organitzem exposicions temporals temàtiques, en col·laboració amb museus i entitats, interactuem a les xarxes socials i també amb estudiats i escoles de disseny, coeditem publicacions i organitzem cicles de conferències.

 

Estatuts

Les persones interessades poden consultar Estatuts Fundació Antoni de Montpalau

 

Òrgans de govern

Anna Maria Casanovas Crusafon, Presidenta

Josep Casamartina i Parassols, Vicepresident

Rosa M. Martín i Ros, Secretària

Isabel de Pedro Pérez Salado, Vocal

Mercè Mampel Soler, Vocal

 

Estructura organitzativa

Josep Casamartina i Parassols, Director

Ismael Núñez Muñoz, Conservador


Breu història de la Col·lecció

Nascuda amb l’objectiu de recopilar i donar a conèixer el tèxtil modernista i art déco, la Col. AdM aviat va ampliar el seu espectre al camp de la moda, donat que hi havia un gran buit en el discurs de museus i institucions. La col·lecció va créixer ràpid mitjançant donacions i gràcies a l’entusiasme que va generar a partir del moment en què es va començar a donar a conèixer amb publicacions com Dotze teixits modernistes (Calendari Serra d’Or 2008,  Abadia de Montserrat) i Barcelona alta costura (Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau/Triangle Postals, 2009), i exposicions que han assolit arreu rècords d’audiència com: Teixint glamour (Casa Arimon, Sabadell, 2008), La edad de oro de la alta costura (2009-2013, Museo del Traje, Madrid; Banco Herrero, Oviedo; Museo de Teruel; Sala d’Exposicions de la CAM, Alacant), Barcelona alta costura (Palau Robert, 2009-2010), Balenciaga y la alta costura en Barcelona (Cristóbal Balenciaga Museoa, Getaria, 2013-2014), Barcelona prêt-à-porter (Palau Robert, 2013-2014). També s’ha presentat a escala internacional amb l’exposició Catalunya és moda (Espai Catalunya Europa, Brussel·les, 2014). A part d’altres conferències impartides sobre la història de la moda catalana, la Col. AdM ha coorganitzat els cicles: Barcelona alta costura, passat i present (Palau Robert, Barcelona, 2011) i Balenciaga en Barcelona, proximidades y distancias (Cristóbal Balenciaga Museoa, 2013). A la vegada ha establert convenis amb les principals escoles de disseny del país amb l’objectiu de poder acollir alumnes en pràctiques, una tasca que es ve desplegant des de l’any 2008.

Entre altres iniciatives, la Col. AdM també ha col·laborat activament en els documentals: Balenciaga en Barcelona, una huella oculta (Òliva/Cristóbal Balenciaga Museoa, 2013), Barcelona prêt-à-porter, el triomf del carrer (TVE/La Chula Productions, 2013) i Pertegaz, el hombre que vistió a los cisnes (TVE, 2014). També ha estat objecte de reportatges a revistes com Marie Claire, Spen In, El Temps, L’Avenç, Serra d’Or i El País Semanal, i diaris com La Vanguardia, Avui, Ara, El Periódico, El Mundo, entre molts altres de tot l’Estat espanyol, així com en mitjans audiovisuals: TVE, TV3, 3/24 o BTV. Entre els diversos fotògrafs que han col·laborat amb la Col. AdM, destaca Manuel Outumuro amb dos amplis reportatges amb les top model Judit Mascó, Martina Klein, Davinia Pelegrí, Marta Español, Carla Crombie, Verónica Blume o Mònica Boada. La col·lecció també ha col·laborat amb altres institucions com el 080 Barcelona Fashion i a les diferents exposicions retrospectives organitzades per Santa Eulalia, a Barcelona, o les que ha muntat Lorenzo Caprile, a Madrid.

L’any 2010, la Col. AdM va ser distingida amb el Premi Nits de la Cultura (Ajuntament de Sabadell) i el Premi ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art) a la millor iniciativa patrimonial.